Ballroom dansen

Ballroom dansen is een dansvorm waarbij je in paren dans. Samen maak je gebruik van stappatronen, beweeg je op de maat van de muziek en breng je op eigen manier de kenmerken van de muziek naar buiten.

Smooth of Rhythm

Er zijn twee verschillende stijlen bij ballroomdansen: Smooth en Rhythm.

Smooth

Smooth wordt ook wel gezien als de standaardstijl, die zich richt op elegantie en gratie. De bewegingen zijn vloeiend, terwijl de dansers tegen de klok in draaien en de hele dansvloer gebruiken. In een vast patroon danst het paar over de vloer waarbij ze altijd in beweging blijven. De vijf vormen die hierbij horen zijn de Foxtrot, Waltz, Tango, Weense Waltz en Quickstep.

Rhythm

Rhythm is de Latin stijl, en deze kenmerkt zich door de persoonlijke flair en energieke levendige manier van dans. Het danspatroon is doorgaans syncopisch op het muziekritme en het danspaar gebruikt slechts één plek van de vloer . Stijlen die hier tot behoren zijn East Coast Swing, Jive, Rumba, Bolero, Cha Cha, Mambo, Samba en Paso Doble.

Stijldansen als kunstvorm kennen we al sinds de 16e eeuw, maar begon pas in populariteit te winnen vanaf de 19e eeuw, met de komst van de Tango, de Cha Cha en de Waltz.

Goed voor de algehele ontwikkeling

Ballroomdansen is een megagoede work-out voor zowel lichaam als geest. Het ondersteunt het proces om fysiek fit te worden, maar dat is niet het enige. Je krijgt er een betere lichaamshouding van en het werkt bevorderend op de gemoedstoestand, kracht en uithoudingsvermogen, maar ook balans, focus en zelfs het geheugen.

Door je lichaam te bewegen op de maat van de muziek, ga je je merkbaar fijner voelen. Voor nieuwelingen zal de eerste stap zijn om zich de bewegingen en stappen eigen te maken, en de instructeur zal zich met hen concentreren op timing, stappatronen en eventueel wat vertellen over de achtergrond van een dansstijl.

Na de basispassen volgt de techniek en de lichaamsbeweging die past bij de specifieke dansstijl. Elke stijl vertelt namelijk zijn eigen verhaal, wat tot uiting komt in een eigen karakter.

Versterking van spieren en botten

Ballroomdansen versterkt de spierdefinitie en door het dansen van de verschillende stijlen ontwikkel je meer kracht in je lijf, die op zijn plek het evenwicht weer verbetert. Daarnaast is dansen een gewichtdragende activiteit, waardoor het bijdraagt aan het beschermen van botdichtheid en helpt om osteoporose te voorkomen. Vooral bij zwakke knieën is ballroom dansen een prima low impact activiteit.

Flexibiliteit

Het dansen maakt veel gebruik van strekken en buigen, waardoor je zonder dat je er erg in hebt beetje bij beetje een stuk flexibeler wordt.

Hersenvoeding

Uit studie is gebleken dat ballroomdansen ook bijdraagt aan een fitte cognitieve gezondheid. Het kan zelfs dementie bij oudere patiënten voorkomen. Dans verbetert namelijk het ruimtelijk geheugen. Ook is een ander voordeel van dansen met een partner dat het eenzaamheid vermindert, en het kinesthetische, rationele, muzikale en emotionele processen stimuleert.