Jumpstyle

In de electronische dancesector ontstond in de loop van de 21e eeuw een nieuwe substijl, genaamd Jump. Deze muziekstijl legt de nadruk op een harde bas en vindt raakvlakken met de muziekstijl hardcore. Deze laatste heeft echter een snellere en hardere bas, waar jumpstyle met zijn tragere bas in zijn eigen tijd een ware rage werd.

Op basis van de muziekstijl heeft zich ook een eigen dansvorm ontwikkeld, die in vorm gebaseerd is op het hakken uit de jaren 90.

Jump moves

Jumpen kan op verschillende manieren en er zijn verschillende moves. Altijd is het principe dat je met je benen een andere beweging maakt bij elke beat.

  • skiën: de “skimove” heeft bekendheid gewonnen door filmpjes die viral gingen waar jongeren aan het “skiën” zijn terwijl ze jumpen.
  • Hardjump: deze move hoort vooral bij ‘hard jump music’ waarbij de danser hard met de hakken en tenen op de grond stampt.
  • Freestyle jumpen: deze stijl is ook erg populair geweest in video’s online. Er zijn geen regels, zoals de naam al aangeeft; de jumper doet lekker wat hij wil.
  • Duojumpen: lekker samen jumpen, de naam zegt het al. Jump met z’n tweeën of zelfs meer en doe op de maat in hetzelfde ritme dezelfde pasjes. Het internet huisvest veel voorbeelden van deze stijl.
  • Frenchstyle jumpen: deze move wordt ook tekken genoemd, en kenmerkt zich door het vierkantje waarin gedanst wordt, door met de voeten van linksvoor naar rechtsvoor naar rechtsachter naar linksachter te springen. Dit wordt ook wel de french tech genoemd.