Macarena

De jaren 90 waren hét decennium van de immens populaire dansjes, die voortkwamen uit videoclips van hoog scorende hitjes uit de top 40 van de muziek rankings. Een van de bekendste, onlosmakelijk met diens nummer verbonden dans was natuurlijk de Macarena, een hit van Los del Rio.

Binnen Nederland heeft het nummer, dat uitkwam in 1993, niet hoger dan nummer 15 aangestipt in de hitlijsten zoals de Single Top 100. Het dansje daarentegen heeft in de weekenden wel bijna elke club en kroeg mogen versieren. Het dansje bestond voor ‘Macarena’ uitkwam nog niet, maar werd een wereldwijde hit nadat een Venezolaanse flamencodocente het bedacht voor haar studenten en de dans in de videoclip op het refrein van het nummer werd voorgedaan.

De stappen bestaan uit vier fases. In de eerste fase worden eerst de linker- en dan de rechterarm naar voren gestrekt, eerst met de palm naar beneden, dan naar boven. In de tweede fase worden de handen kruislings op de schouders gelegd, en daarna op de achterkant van het hoofd. In de derde fase gaan de handen kruislings naar de heupen, en daarna op de billen. Dan worden in de vierde fase de billen heen en weer geschud (‘Hey Macarena”). Klap daarna in je handen en spring in een hoek van 90 graden naar rechts.